Veckans avsnitt av Digitalsamtal var speciellt: Nummer 200! NÀr podden startade visste vi inte om det skulle finnas material för tio avsnitt. Idag kÀnns det som att det kommer gÄ att spela in Ätminstone tvÄ hundra till.
NÀr jag pluggade pÄ Journalisthögskolan i Göteborg spelade vi under radiokursen in pÄ minidisc, men fick lÀra oss anvÀnda rullbandspelare för sÀkerhets skull. 1999 var det fortfarande inte helt givet att framtidens radioproduktion skulle ske digitalt.
Jag har aldrig jobbat som radiojournalist och hÀpnade över hur mycket som hÀnt pÄ teknikfronten nÀr tankarna pÄ en podd dök upp för nÄgra Är sedan. Att den gÄtt framÄt, att det blivit enklare, det begrep jag ju. Men ÀndÄ!
I morse spelade jag in avsnitt 201 av Digitalsamtal. Bilden visar hur studion sÄg ut dÄ. En dator, en mikrofon, en Zoom H6 och en Zoom H2n i backup uppstÀllda pÄ dotterns skrivbord. GÀsten pÄ en gÄrd utanför Falkenberg, uppkopplad via nÀtet.
Digitalsamtal inte bara handlar om digitalisering. Utan den digitala tekniken hade den inte varit möjlig att producera över huvud taget. Senaste upptÀckten Àr webbtjÀnsten Auphonic som sköter allt ljudtvÀttande automatiskt. Bort med brus, automatisk nivÄjustering. Anpassa de olika rösterna i förhÄllande till varandra. Saker som jag tidigare kunde lÀgga timmar pÄ sker nu pÄ en dator i molnet medan jag tar en kopp kaffe.
NÀr Carl och jag publicerade det första avsnittet rÄkade det bli pÄ en onsdag. Sen blev det ett pÄ onsdagen i veckan dÀrpÄ. Och sÄ, utan nÄgon egentlig eftertanke eller plan, var utgivningstakten satt: Varje onsdag morgon skulle det finnas ett nytt Digitalsamtal i lyssnarnas poddspelare.
NÀr vi drog igÄng hade vi inte nÄgon egentlig gissning om hur mÄnga halvtimmessamtal om digitalisering som skulle gÄ att fÄ ihop. Jag minns att vi pratade om att tio, kanske femton.
Det blev 190 onsdagar i rad innan Digitalsamtal tog sitt första sÀndningsuppehÄll. Sedan Carl blev regeringens sÀrskilda utredare för att vÀrna det demokratiska samtalet gör jag podden sjÀlv. Jag Àr stolt och glad över att ha kunnat fortsÀtta pÄ egen hand, men inför sommaren insÄg jag att det blev en övermÀktig uppgift att försöka förproducera de avsnitt som skulle behövas för att inte bryta sviten. NÄgra lyssnare hörde av sig och undrade om det var en nedlÀggning och inte ett uppehÄll.
NÄgra tankar pÄ att lÀgga ner har aldrig funnits. Den Äterkoppling som kommer frÄn er som lyssnar Àr tydlig: Podden Àr uppskattad. Och för mig, som i rollen som journalist bevakar teknikutvecklingen och dess konsekvenser, Àr den ett oerhört vÀrdefullt arbetsverktyg i sig sjÀlv. Alla de intervjuer jag gör med forskare, politiker, utvecklare, tjÀnstemÀn och andra Àr den bÀsta tÀnkbara kompetenshöjning som gÄr att fÄ som i den yrkesrollen.
Det finns ju inget som tyder pÄ att teknikutvecklingen kommer fÄ mindre betydelse, och dÀrmed kommer det knappast saknas frÄgestÀllningar att diskutera heller. SÄ jag fortsÀtter.
Men jag tar gÀrna hjÀlp av er. FöreslÄ personer ni vill se som gÀster i podden. Eller svara pÄ de frÄgor jag stÀllde i avsnitt 199.